Samen met de werkgroep Rondje van de Zaak heb ik voor VNO-NCW Oostland een nieuwe vorm van bedrijvenbezoek ontwikkeld. Creativiteit, ondernemerschap en een aansprekende en inspirerende vorm gekozen. De verbinding van leden onderling komt hier samen. Geslaagde eerste ronde bij 3 top ondernemers van Oudeland!
Altijd al eens binnen willen kijken bij één van onze kanjers in de regio? Met het “Rondje van de Zaak” openen bedrijven in onze de regio hun deuren. Op deze middag bezoeken wij in een klap 3 bedrijven. De onderscheidende kracht van deze bedrijven staat die middag centraal.
Smaaksensaties
Veertig Oostlandse ondernemers bezochten bedrijvenpark Oudeland. Ze keken hun ogen uitin de nieuwe panden van Melanchton Berkroden en Sligro, en beleefden diverse smaaksensaties in de keukens van Van Der Linde Catering.
In de achtertuin van Rotterdam en de voortuin van Den Haag ligt bedrijvenpark Oudeland. Op een stormachtige donderdagmiddag openen Melanchton Berkroden, Sligro Distributiecentrum en Van der Linde Catering er de deuren voor een veertigtal Oostlandse ondernemers.
Sinds vier jaar heeft Melanchton Berkroden een nieuw pand in Oudeland. Een licht en transparant gebouw, waarbij iedere verdieping te zien is vanaf de centrale vertrekhal. Deze vmbo-school bereidt de 740 leerlingen voor op de praktijk. Ze volgen er naast de traditionele schoolvakken onder meer muziek-, kook-, handenarbeid en tekenlessen, maar ook praktijkvakken als uiterlijke verzorging en techniek.
Samenwerking met bedrijfsleven
Een
goede samenwerking met het bedrijfsleven is volgens adjunct-directeur Kasper
Roodenburg onmisbaar. “Wij hebben bedrijven nodig voor ons WereldPlan – de overkoepelende
naam voor alle praktijkvakken. Om te ontdekken wat ze leuk vinden en waar ze
goed in zijn, verdiepen de leerlingen zich bijvoorbeeld in horeca, logistiek of
zorg en welzijn. Aan het einde van iedere zesweekse module is er een
gastspreker of bedrijfsbezoek.” Verder lopen de leerlingen stage bij bedrijven
en is er ook het ‘hybride leren’. “Samen met bedrijven kijken we wat die kunnen
bieden als aanvulling op de opleiding. Dit jaar is er een pilot logistiek met
Sligro en DPD, waar de leerlingen leren orderpicken en vrachtwagens beladen.”
Tachtig vrachtwagens
Bij
de bezorgservice van Sligro Food Group krijgen de Oostlandse ondernemers een
rondleiding door de hallen met diepvriesartikelen, gekoelde producten, droge
kruidenierswaren en de emballage. Langs volgeladen karren met pinda’s,
tortilla’s, sauzen, soepen en broodbeleg. Per dag vertrekken hier tachtig
vrachtwagens met eten en drinken naar onder meer horecaondernemers,
tankstations en cateraars in Zuid-Holland. “Zij bestellen voor 95 procent
digitaal”, vertelt DC Manager Jeroen Langendoen. “Alles wat vandaag voor 23.00
uur besteld is, wordt morgen geleverd. Wij leveren 75.000 artikelen. De vis,
vlees, groente en fruit komen van onze ver leveranciers. Vorig jaar sloten wij
een deal met Heineken voor de komende vijftien jaar. Vanaf september 2019 leveren
wij naast onze bestaande producten ook alle bestellingen van Heineken.” Om de frisdranken
en bieren kwijt te kunnen, bouwde Sligro een hal van 5.000 m2 aan het bestaande
gebouw. Daarbij komt de totale oppervlakte van het distributiecentrum op 25.000m2.
Energieshot
Na een energieshot met groene appel, gember, limoen en munt, vertelt Hans van der Linde van Van der Linde Catering over zijn vak en het ontstaan van zijn bedrijf. Wat in 1962 begon als een Rotterdamse broodjeszaak, is nu een partyservice die de volledige catering verzorgt voor grote en kleine partijen. Vijf jaar geleden regelde het bedrijf de catering voor de NSS-top. Dat was volgens Van der Linde een absoluut hoogtepunt, maar wel een uitzondering. “Gemiddeld verzorgen wij op locatie de catering voor groepen van ongeveer honderd mensen. Maar wij koken ook graag bij iemand thuis voor een groep van zo’n twintig man.” Van der Linde volgt de trends in zijn vak en kijkt daarbij naar het buitenland. “Het vak verandert. Het draait allemaal om verpakking en presentatie. De producten zijn hetzelfde, maar dan in een nieuw jasje gestoken.” Wat dat betekent mogen de ondernemers ter plekke zelf beleven. Ze proeven een moderne salade niçoise, waarbij de tonijn en groenten los en eigentijds gepresenteerd worden. Met onder meer een toefje ijs van rode ui en een bonbon van bonen. Ook ervaren ze bitterballen met meelwormen, oesterzwammen, biet of zeewier. En na afloop is er het netwerkmoment met nog meer smaaksensaties.
Wij kijken terug op een geslaagde middag. In juni verhuist het Rondje van de Zaak naar Pijnacker. Wij zijn dan te gast bij 3 bedrijven op het bedrijventerrein De Boezem.